Baba Olmak Koca Bir Çınar Gibi Hep Çocuğun Yanında Olmaktır

Baba Olmak Koca Bir Çınar Gibi Hep Çocuğun Yanında Olmaktır

Baba, sadece biyolojik olarak çocuğun dünyaya gelmesinde rol oynayan kişi değildir. Çok daha derin anlamları vardır. Çocuğun dünya ile kurduğu ilişkinin sağlıklı olup olmayışında en az anne kadar kilit rolü vardır.

Babalık, annenin bebeğe hamile kalmasıyla başlayan bir süreçtir. Anne adayı hamilelik boyunca farklı farklı süreçlerden geçerken baba da bu süreçleri fiziksel ve hormonal olmasa da ruhsal değişimler hissederek yaşar. Anne adaylarının yaşadığı hormonal, fiziksel ve ruhsal değişim erkekleri de etkiler. Hamilelik, baba adayı için de baba olmaya hazırlanabilmek açısından önemli bir süreçtir .

Çocuğun sağlıklı bir yetişkin olmaları yolunda kişiliğinin oluşması açısından baba son derece önemli role sahiptir. Baba Otoriter ve mesafeli bir tutumda ise çocuklarının çekingen ve kendini ifade etmekte zorlanan bireyler olduğu; sevgi dolu ve anlayışlı tutumda iseler özgüvenli ve sosyal ilişkiler konusunda daha yetenekli olurlar. Baba çocuk için dış dünyanın bir yansımasıdır. Babanın çocuğu onaylaması dış dünyanın da aynı tavra sahip olacağı algısını geliştirerek  çocuğun özgüvenini arttırır.

Erkek Kendini Baba Olmaya Nasıl Hazır Hisseder

Erkekler kadınlara göre her zaman daha çocuksu yapıya sahiptir. Erkek de şöyle düşünür. “Ben daha kendim çocuğum, ne çocuğu?”

Eşinin hamilelik döneminde erkekler kendini biraz dışlanmış hissedebilir. Hayatlarının merkezi henüz doğmamış bir çocuk olmuştur çünkü.

Anne adayı, hamilelik sürecinde karşısında kendini destekleyen, anlamaya çalışan, kendine zaman ayıran ve doğacak bebeğin coşkusunu yaşayan bir eş görmek ister

Baba olmaya psikolojik olarak nasıl hazırlanılmalıdır?

Baba olma fikrine hazır olmayan erkekler doğumla birlikte bir bocalama süreci içerisine girebilir. Bunun önüne geçebilmek adına

*hamilelik süresinde eşleriyle duygularını paylaşmaları

* Doktor kontrollerine eşleriyle katılmaları ve ultrasonda bebeğin kalp atışlarını dinlemeleri bebeğin varlığına alışmaları için güzel bir fırsat.

* Bebeğin alışverişine katılmak da baba olma fikrine alışmaya yardımcı olacaktır.

* Günümüzde anne-babaların en büyük sorunları, tüm sorumluluğun anneye verilmiş olmasıdır. Bebeğin bakımını kesinlikle sadece anneye bırakmamalı, doğumdan itibaren bebeğin günlük bakımında anne kadar sorumluluk üstlenmeleri bebekle bağ kurarak baba olma fikrine ısınmalarını sağlayacaktır.

*Eşinin hamilelik döneminde sürekli tetik halinde olmalıdır. Herhangi bir acil durumda onu yalnız bırakmamalıdır.

*Eşinin anne olmaya hazır olduğunu gördükçe Erkek de babalığa kendini daha hızlı şekilde hazırlayacaktır.

Çocukların gelişiminde kız ve erkek için babanın önemi nedir?

*Özgüven gelişiminde belirleyicidir

*psiko-seksüel gelişimleri üzerinde önemli rol oynarlar.  Erkek çocuklarda babanın tavrı, erkek çocuğu için bir rol model olmasını sağlar böylece çocuk, cinsiyet rolü için gereken özellikleri edinmekte zorlanmaz.

*Kız çocuklarının psiko-seksüel gelişimlerinde de babaların çok büyük etkisi vardır. Kız çocuklar, karşı cinsle iletişimi babaları aracılığıyla öğrenirler. Babasıyla sağlıklı bir iletişim geliştirememiş olan kız çocuklarının ilerleyen dönemlerde karşı cinsle problem yaşama ihtimalleri çok daha yüksek.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir