ÇOCUKLARDA DOKTOR KORKUSU NASIL YENİLİR?
Çocuk hasta mutsuz canı acıyor ve dr muayenesinde de çoğu zaman anne babası elinden kolundan tutup zorla muayene ediliyor.
– Oysa çocuk eğer hastalık dışında da sağlam çocuk takibinde dr a gelerek pediatrik muayeneye alışır ve dr u ile iletişime geçerse hasta olduğunda da aynı güven ve iletişim çerçevesinde muayene esnasında sıkıntı yaşanmıyor.
–Ne yazık ki toplumumuzda hala aileler çocuklarını dr gitmek ve iğne-aşı olmakla korkuyorlar. Yemeğini yemezsen iğne yaptırırım vb yaptırımlar uygulanıyor. Bu durumda da çocuk edinilmiş bir korku ile dr a geliyor.
Doktor ziyaretlerinin sorunsuz ve ağlamadan geçebilmesi; onların sağlık kontrollerine alışması siz ebeveynlerin elinde. İşte size doktor korkusunu azaltmak için kolayca uygulayabileceğiniz püf noktaları:
ÇOCUĞA MUAYENE OLACAĞINI SÖYLEMELİ Mİ?
Bunun için çocuğunuzun yaşı çok önemli. Eğer 2-3 yaş arasında bir çocuğunuz varsa gerçekleri algılama ve yorumlama yeteneği çok iyi olmadığından fazla açıklamalar, gereksiz endişeye ve paniğe neden olabilir. Küçük çocuklara doktorunun onu özlediği ve beklediği iletilerek bir ziyarete gideceğinizi söyleyebilirsiniz. Oyuncakçıya gidiyoruz vb söylemlerle kandırmak; onların size olan güvenini kırarak hayal kırıklığı oluşturur.
Daha büyük çocuklarda ise sağlık kontrollerinin önemini anlatarak onları bilinçlendirmek diğer korkuları azaltabilir. Sağlık kontrolüne giden yakın arkadaşlarından örnekler de verebilirsiniz. Çocuğunuz aşı, kan testi vb uygulamalar için size soru sorduğunda bu konuda bilginizin olmadığını ve buna doktorun karar vereceğini söylemeniz daha doğru olacaktır. Gerektiği halde doktorunuz uygun bir dille bu girişimleri açıklayacaktır. Çocuğunuz soru sorarsa cevaplayın; sormuyorsa fazla detay onun hayal dünyasında bir korku filmine dönüşebilir.
DOKTORUN KIZAR! DOKTOR İĞNE YAPAR! Terbiye ederken uyarı olarak doktorları kesinlikle kullanmayın. En sık yapılan hata budur! Çocuğunuzla ilgili diğer kişilerin de bu söylemlerden kaçınmaları gerekir. Doktorların onların ‘İYİ’ ve ‘SAĞLIKLI’ olması için çalıştığını söyleyin.
MUAYENEYE GİDERKEN ÇOCUK NASIL GİYDİRİLMELİ?
Giysi tercihiniz rahat açılabilen, kolay çıkan pantolon, eşofman veya elbise olmalıdır. Moda olan dar paça jean pantolonlar, dar etekler doktor muayenesi için uygun değildir.
Yine giysilerde düğme yerine çıtçıtlı olanları tercih etmek, boynu dar üstleri giydirmemek işinizi kolaylaştıracaktır.
Soğuk günlerde çok katlı giydirdiyseniz doktor odasına girmeden altını ve üstünü tek kata indirmelisiniz. Muayene sırasında üzerindeki giysiler tek kata indirilmiş olmalıdır.
MUAYENE SAATİ NE ZAMAN OLMALI?
Mümkünse çocuğunuzun gündüz uykusuna denk gelmeyen bir saati tercih edin. Kreşe giden çocukların okul sonrası muayeneleri yorgun oldukları için daha zor geçer. Bu durumda ya sabah okula gitmeden ya da öğle tatilinde muayeneye gitmeyi tercih etmelisiniz.
EVDE ‘DOKTORCULUK’ OYNAYIN
Çocuğunuzun empati duygusunu güçlendirmek ve korkularını yenmesi için evde ‘doktorculuk’ oynayabilirsiniz. Bir doktor çantası alıp sizi ya da oyuncaklarını muayene etmesine izin verin.
Yine kendini güvende hissetmesi için evden çıkarken yanınıza en sevdiği oyuncağını alabilirsiniz.
DOKTORA GİDERKEN KONUYU ANLATAN KİTAP OKUYUN
Doktor muayenesi ile ilgili bir kitabınız olabilir. Muayeneden bir gün önce doktorda neler olduğunu okuyup evde canlandırabilirsiniz.
MUAYENE SIRASINDA ÇOCUK NASIL TUTULMALI ?
Çocuğunuz muayene masasından korkutuyorsa en güvenli yer kucağınızdır. Ağlamıyorsa kucağınızda sakin bir şekilde tutup yapılacakları siz de tekrarlayabilirsiniz. Muayene esnasında onu bir oyuncakla meşgul ederek dikkatini dağıtabilirsiniz.
Eğer çocuğunuz ağlıyorsa onu sabitleyerek muayeneyi kolaylaştırıp doktorunuza yardımcı olabilirsiniz. Bunun için kollarının üzerinden emniyet kemeri gibi kavramanız yeterlidir. Boğaz muayenesinde kollarının üzerinden bir kolunuzla sabitleyip diğer elinizle de başını ortada tutmanız muayeneyi kolaylaştırarak işinizin erken bitmesini sağlar.
DOKTOR KONTROLÜNDE AŞI VE YA LABORATUVAR TESTİ YAPILIRSA NASIL DAVRANMALI?
Çocuklarınıza hiç canın yanmayacak ya da bir şey olmayacak gibi teskin etmek amaçlı söylemlerde bulunmayın. Sakın panik olmayın ve bu duygunuzu çocuğunuza göstermeyin. Onu işlem sırasında yalnız bırakmayın. Yanınızda kendini daha güvende hissedecektir.
MUAYENE SIRASINDA ÇOCUK AĞLARSA NE YAPILMALI?
Çocuğunuz hastalık gibi bir durum söz konusu ise doktor muayenesi gibi istemediği bir şeye zorlandığı zaman ağlar ve bu normal bir tepkidir. Bu esnada siz çocuğun ağlamayı yaptırım olarak kullanmasına müsaade etmezseniz çocuğun
tepkileri daha bilinçli olur ve dr korkusu da zamanla kaybolur.