Eyvah Çocuğum Uyumuyor

Eyvah Çocuğum Uyumuyor

Artık daha fazla dayanamıyorsunuz, yorgunluk, mutsuz gözler, en çok özlediğiniz şey uykunuz. Ve “Yeter yeter!” diye bağırmak üzeresin çünkü küçük meleğiniz geceleri bir canavara dönüşüyor ve kesinlikle uyumuyor. Gecelerinizi ve uykunuzu geri almak istiyorsunuz. Haklısınız.

Diğer taraftan bebekler için de uyku; büyümek ve vücudu yeniden şarj etmek için çok önemli. Vücutları ve bağışıklık sistemleri çok hızlı gelişen bebeklerin uykuya hepimizden çok ihtiyaçları var.

Peki, çözüm ne?

Çözüm için önce mutlaka çocuk doktorunuza danışarak uykusuzluğun nedenini öğrenmeniz gerekir. Bebeğinizin uykusuzluğunun altında yatan bir tıbbi sorun olabilir. Uykusuzluk, hastalık veya diş çıkarma gibi basit bir sorundan kaynaklanabildiği gibi , gıda alerjileri, reflü veya uyku apnesi gibi daha ciddi tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir. Tıbbi sorun saptanmışsa önce  buna yönelik bir tedavi alıp sonra uyku eğitimine başlamak daha doğru ve etkili olacaktır.

Uyku eğitimi, bir bebeğin uykuya dalmayı ve gece boyunca uyumayı öğrenmesine yardımcı olma sürecidir. Bazı bebekler bunu çabucak ve kolayca yapar. Ancak birçoğu uykuya dalmakta ya da uyandıklarında tekrar uykuya geçmekte zorluk çekerler ve yardıma ihtiyaç duyarlar. Elbette, her bebek farklıdır ama genellikle bebekler 4 ila 6 aylıkken uyku eğitimini tamamlamış olmalarını bekleriz. Bebekler, geceyi günümüzden ayırt etme yeteneği ile doğmazlar. Bu ilk 4-6 ay boyunca zamanla gelişir. Yaklaşık 4 aylık bir bebek normal bir uyku-uyanıklık döngüsünü geliştirmeye başlar ve gece beslenmesini bırakırlar.

Uyku eğitiminin ilk adımı ise yatma zamanı rutinleri geliştirmektir. Tutarlılık ve rutin alışkanlıklar uyku eğitimi için en önemli adımdır. Bebeğinizin aynı şeylerin aynı zamanda yapılacağını öğrenmesi ve bir rutin geliştirmesi onların biyortiminin gelişmesine yardımcı olur. Böylece uykusuzluğunu da hızla kırar ve gece boyunca uyumasını sağlarsınız.

Uyku ve yatmadan önce küçük, basit alışkanlıklar geliştirmeye çalışın, (kitap okumak, şarkı söylemek, banyo yapmak vb.) Uyku eğitimine başlamadan önce bu tür rutinler geliştirilen bu alışkanlıklar sayesinde bebeğiniz uyku alışkanlığını da edinecektir.

Tutarlı bir yatma saati seçin. En uygu uykuya başlama zamanı akşam 7-8 saatleri arasındadır.

Gündüz programınızda da rutin alışkanlıklar geliştirin. Bebeğinizi her gün aynı saatte dışarı çıkarmaya çalışın ve aynı saatte besleyin ve gündüz uykusuna aynı saatte ve mutlaka gece yattığı yataktan farklı bir yatakta yatırın. Bu rutinler onun rahatlamasına ve güvende hissetmesine yardımcı olur ve rahat bir bebek daha kolay uyur.

Işıkları kapatın ve bebeğinizi uykulu ama henüz uyanıkken yatağına yatırın. Bebeğinizin yatağının yanında ama size dokunamayacağı bir mesafede otururak aşağıdaki yönergeleri uygulayın.

  1. Ayakta duracak yaşta ise, çocuğunuzu zorla yatırmaya çalışmayın. Şilteye patpatlayarak onu yatmaya ikna etmeye çalışın.
  2. Uykuya dalana kadar, elinizi yatağın parmaklıkları arasından sokarak çocuğunuzu aralıklı olarak sevebilirsiniz ancak bunu sürekli yapmayın. Uykuya dalmaya başladığını gördüğünüz an elinizi çekin.
  3. Dokunuş sizin kontrolünüzde olmalıdır. Yani çocuğunuzun parmağınızı ya da elinizi tutarak uykuya dalmasına izin vermeyin, çünkü uyuduğu zaman elinizi çekmeye çalıştığınızda uyanabilir ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalabilirsiniz.
  4. Çocuğunuz çok ağlıyorsa kucağınıza alabilirsiniz. Sakinleşene kadar onu kendi odasında, kucağınızda tutun. Ancak kucağınızda uykuya dalacak kadar uzun tutmamaya dikkat edin. Sakinleştiği zaman öpüp tekrar yatağına yatırın ve sandalyeye oturun.

Not: Eğer çocuğunuz kucağınıza alır almaz susuyorsa “kandırıldınız” demek olabilir, siz ona uyku eğitimi vereceğiniz yerde o sizi kucağa alma konusunda eğitiyor olabilir. Bu durumda bir dahaki sefere kucağınıza almak için biraz daha bekleyin.

  1. Metodun ilk 3 gününde, akşam derin uykuya dalana kadar ve gece boyunca tüm uyanmalarında bebeğinizin yatağının başında olun.

* her 3 günde bir sandalyenizi bebeğinizin beşiğinden biraz daha uzağa götürün

* Bu metodu uygulayarak sandalyenizi yatağın yanından, kapıya yakın bir yere çektiğiniz zaman çocuğunuz gece ortasında uyandığında, kalkıp yatağın yanına gidin, ona güven verin, öpün, ayağa kalkmışsa tekrar yatmaya ikna edin ve sonra kapının yanında duran sandalyenize geri dönün. Çok ağlıyorsa (bu ağlamanın derecesini en iyi siz bilirsiniz) kucağınıza alın ancak sakinleşene kadar tutup sonra beşiğine yatırıp tekrar sandalyenize gidin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir